Címoldal > Ellenőrizd magad

A komposztálás

A komposztálás

A komposztprizma forgatása

A sajókazai hulladéklerakó területén található egy komposztáló egység is, melynek éves kapacitása kb. 40.000 tonna. Itt elsősorban szerves hulladékokból, zöldhulladékokból szennyvíziszap felhasználásával állítanak elő hasznosítható komposztot. A nyersanyag többnyire a cégeknél elvégzett fűnyírásokból, bozótirtásokból érkezik, amelyet a szennyvíztisztító üzemekben keletkező szennyvíziszappal kevernek össze. Ebből készítenek több hónapos kezelési eljárással értékesíthető komposztot. A hasznosítási folyamat végeredménye tehát termékként a boltokban, áruházakban árusítható, azaz megvásárolható, virágföld, komposzt. Ezeket elsősorban mezőgazdasági, kiskerti felhasználásra ajánlja a cég.


Előtérben a rostálás utáni állapot, a háttérben a komposztálásra előkészített „nyers” prizma

A fedett rész alatt történik meg a nyersanyagok összekeverése, melyet többször is át kell kevernie a megfelelő célgépeknek (pl. homlokrakodók), majd ezt követően történik meg a szabad ég alatti prizma kialakítása. Az itt kialakított prizmában a komposztálás 4 méter széles, 2 méter magas, háromszög keresztmetszetű hosszú földkupacok formájában történik, amelyeket speciális gépezet kezel, forgat, locsol, levegőztet, illetve rakod.


Komposztforgató gép


Komposztforgató hátulról

Az anyag belső hőmérséklete a folyamat során 70 fok. A prizmaanyag megfelelő időközönkénti átforgatását egy erre a célra beszerzett forgató géppel végzik el. Az átforgatás mintegy 15 percig tart egy prizma esetében, melyet az alábbi videón tekinthetünk meg!

                    
 
impresszum  ©   2010 Minden jog fenntartva Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Korszerű Felszereléséért Alapítvány.