Címoldal > Ellenőrizd magad

A kommunális hulladéklerakás helyszíne

a Depónia

A kommunális hulladéklerakás helyszíne

Az ÉHG Zrt. az összegyűjtött kommunális hulladékot - az ISPA projekt keretén belül megvalósult – a Sajókazai Hulladékkezelő Centrum Orbán-völgyi, új, 2 millió m3 kapacitású, szigetelt települési szilárd hulladék lerakóba helyezi el, mely 25 évre megoldja a térség településeinek hulladék elhelyezési problémáit.

Az új hulladékdepó a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő védelemmel van ellátva. Megoldott a csurgalékvíz gyűjtése, elkészültek a csapadékvíz elvezetésére szolgáló létesítmények, és a körbekerített telep rendelkezik a szabványnak megfelelő figyelőrendszerrel.


A Figyelőrendszer adatgyűjtő dobozai a lerakó szélén.

Sajókazai Orbán-völgyi Hulladékkezelő Centrumban a következőképpen történik a szemételhelyezés:

A Cirkont Zrt.-t, az Abahg Kft.-t, az ÉHG Zrt.-t és az ÓHG-t felölelő cégcsoport által kiszolgált területekről - ami Borsod-Abaúj-Zemplén megye mintegy felét jelenti - immár majdnem mindenhonnan a sajókazai lerakó komplexumba viszik a különféle fajtájú és kategóriákba sorolt hulladékot a szokványos, illetve speciális kukáskocsik.

A telep két részből áll: van egy veszélyes hulladéklerakó/kezelő, és a kommunális lerakó/kezelő.

A kommunális lerakó:
A szemét egy bejárati kapun jut be. Csak ellenőrzötten, nyilvántartott módon mehet itt be és ki bárki és bármi. A kapunál nemcsak porta, de mérlegház is található, két hídmérleggel. Az ezen áthaladó tehergépjárművek súlyát mind befelé, mind kifelé lemérik, feljegyzik, ami által naprakészen tudható, mennyi a hulladékmennyiség növekedése a telepen, méghozzá fajtánként, lerakási egységenként.

A sajókazai komplexum elsőszámú egysége a lerakó medence, amely 2 millió köbméter szemét befogadására képes.


A 2 millió m3 befogadóképességű lerakó

Az ide hordott anyagokat a hulladékgyűjtő célgépek leöntik, majd a kompaktornak nevezett különleges - traktor- vagy úthengerszerű - jármű elegyengeti, egyszersmind súlya révén tömöríti is, hogy kevesebb helyet foglaljon.

A több száz méteres kiterjedésű medence egy völgyet képez, amelynek talajában természetes agyagszigetelés található. Ez által természetes módon is akadályozott, hogy az esővíz kimosson és a földbe, a természetbe visszajuttasson káros anyagokat. Mindazonáltal ezt külön berendezések is figyelik, egy csatornarendszer pedig arról gondoskodik, hogy a csapadékvíz a szigetelés révén összegyűjthető legyen (megtisztítják, részben visszapermetezik a szemétre). A természetes szigetelést egyébként mesterséges is kiegészíti: 2,5 milliméternyi műanyag fólia (HDPE), folyamatosan összehegesztve, melyet ujjnyi vastag nemezszerű anyag véd (geotextília) a mechanikai sérüléstől. Felül a nap UV-sugárzását kiszűrő fekete fólia található, azt pedig autógumik tömege rögzíti a helyére (el ne fújja a szél). Ha az említett fólia mégis kilyukadna, az elektronikus jelzőrendszer figyelmezteti a telep szakembereit, hogy hol javítsák ki a hibát.


A lerakót fedő fólia szél elleni védelmét autógumikkal oldják meg.


A fedőfólia kettős varattú hegesztéssel véd a keletkező csurgalékvíz szivárgása ellen.

Ezt a hatalmas medencét, vertikális irányban, két kavicspadka három részre osztja, hogy előnyösebb módon lehessen ezeket az egységeket szép sorban, az évtizedek során feltölteni a hulladékkal. A szemétben képződő gázok kivezetésére, biztonsági okokból, kutak (vastag függőleges csövek) emelkednek ki. Később ezek segítségével a biogáz kitermelése és hasznosítása lehetővé válik. Mindezeken túl természetesen figyelő kutak is ellenőrzik, hogy a talajvízben nem jelenik-e meg mégis valami kiszivárgott szennyeződés.


A hulladéklerakó kapacitása 25 évre elegendő


 

                    
 
impresszum  ©   2010 Minden jog fenntartva Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Korszerű Felszereléséért Alapítvány.