Címoldal > Ellenőrizd magad

Kétütemű szállítás

Kétütemű szállítás

Átrakóállomás üzemelés közben

A kétütemű gyűjtési-szállítási rendszer sajátos eleme a hulladék átrakóállomáson történő átrakása nagytávolságú gazdaságos szállítást biztosító nagykonténerekbe. Az átrakás tömörítetlen vagy tömörített módon történhet.

A tömörítéses átrakás során a hulladék egy telepített tömörítőberendezésbe kerül és 1:8 – 1:10 arányú tömörítés után (a videón jól látszik a működése) szállítják el a megtelt közel 30m3-es konténert.

A kétütemű szállítás az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkkal szükségszerűen előtérbe kerülhet, hiszen a hulladéklerakókba végső lerakásra kerülő hulladékok mennyisége egyre nagyobb gyűjtőkörzetből kell, hogy bekerüljenek a szelektív hulladékgyűjtések egyre nagyobb mértékű bevezetésével. Ehhez magától értetődő módon csatlakozik az átrakási és a szállítási infrastruktúra fejlesztése is.


A Sajó-Bódva Völgyében Ózd környékén a korszerűtlen ózdi hulladéklerakó megszüntetése (2009. július 15.-én) szükségszerűen magával hozta a települési szilárd hulladékkezelés és ártalmatlanítási feladat részeként a kétütemű hulladékszállítás bevezetését. A feladat komplexitása lehetőséget az alkalmazott gépek technikai fejlesztésére, a szelektív gyűjtés bevezetésére, valamint az átrakó állomás építésével az összegyűjtött hulladék gazdaságos elszállításának megoldására Ózdról.

Az ÓHG Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft. 2009. július 1-től kezdte meg az Ózd-centeri hulladéktömörítő és átrakóállomás használatát. Az átrakóállomás egyben egy hulladékgyűjtő udvarként is üzemel, mely funkcióját 2009. augusztus 3-tól látja el. Az üzem alapvetően lakossági veszélyes és nem veszélyes hulladéktípusok fogadását látja el. A bezárt hulladéklerakó Ózdon ezt követően kizárólag építési bontási törmelék fogadását végzi.

Az átrakóállomásra beérkező, jellemzően az elsőkörös gyűjtést végző járművek által beszállított hulladék, 30m3-es konténerekben, tömörítést követően, a Sajókaza határában található regionális hulladéklerakóra kerül elszállításra, amely szigetelt kommunális lerakó és 119 település kommunális hulladékának fogadását teszi lehetővé 25 éven keresztül.
Az összegyűjtött kommunális hulladékot a tömörítő berendezés garatjába ürítik, majd nagy nyomás segítségével 30 m3-es, minden oldalról zárt konténerbe kerül. A szelektíven gyűjtött frakciók is tömörítésre kerülnek. A szállítás a telítettség függvényében a jogszabályi háttér figyelembe vételével a sajókazai Hulladékkezelő Centrumba történik.

                    
 
impresszum  ©   2010 Minden jog fenntartva Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Korszerű Felszereléséért Alapítvány.