Címoldal > Ellenőrizd magad

Hulladékégető

Oslo Önkormányzata
Energia ügynökség - hulladékégető

Az Oslói hulladék égetőmű alapvetően egy környezetbarát és gazdaságos megoldása a hulladékproblémának. Éves szinten a 257.000 tonna hulladék elégetéséből mintegy 436 GWh fűtési energiát és kb. 74 GWh villamos energiát nyer vissza. A megtermelt hőt távhőszolgáltatás keretében 40.000 oslói háztartásban és a kereskedelmi épületekben fűtésére használják. Ez azért lehetséges, mert 4 tonna hulladék hője megfelel 1 tonna kőolaj fűtőértékének. Így évente mintegy 60.000 tonna kőolajat spórolnak meg Oslóban. Sok esetben kiválthatóvá vált az olajfűtés, és csökkenthető a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása is. Az üzemben megépítettek egy modern optikai válogatóművet, valamint egy biogáz üzemet is. A két új beruházással az üzem éves hulladék feldolgozó kapacitása 2011-ben 410.000 tonnára emelkedett.

Optikai válogatás:
Az oslói háztartásokban a szervezett hulladékszállítás keretében az alábbi frakciókra szükséges szelektálni:

• Műanyag hulladékokat a kék zacskókba kell gyűjteni.
• Az élelmiszer-hulladékokat a zöld zacskókba kell gyűjteni.
• Egyéb hulladékokat a szokásos bevásárló táskákba kell csomagolni (ki kell fordítani a táskát).

Az optikai válogató üzem a Föld jelenleg legnagyobb válogatóüzeme. Normál üzemmódban a kapacitása óránként 30 tonna, de maximum 45 tonna. A zsákok szétválogatási hatékonysága mintegy 95-97%-os. A fő válogatási elv az, hogy a műanyag és az élelmiszerhulladék szétválogatásra kerüljön az összes többi, egyben beérkező frakció közül, hiszen az élelmiszert nem égetik, hanem a biogáz termelési fázisba kerül, míg a műanyag hulladék magas energiatartalma miatt külön kezelendő. Az élelmiszer hulladékok mennyisége évente mintegy 20.000 tonna, míg a műanyag hulladékok tömege 2.000 tonna. A kék zacskókba helyezett műanyag háztartási hulladékot újra fel lehet használni, hiszen ez egy jól égethető kőolajszármazék. 1 kg összegyűjtött és égetésre kerülő műanyaghulladék 2 kg olaj elégetését váltja ki. Az élelmiszer hulladékokat a zöld zacskókba kell gyűjteni, míg az összes többi hulladékot a kifordított eredeti bevásárlótáskába kell összegyűjteni. Az élelmiszer hulladékból előállított biogázt környezetbarát üzemanyagként buszoknak és teherautóknak, valamint a mezőgazdasági járműveknek értékesítik.

A káros anyag kibocsátást szigorúan, az év 365 napján keresztül ellenőrzik, és az üzem vezetése azon folyamatosan dolgozik, hogy minél kisebb legyen a kibocsátás.

 

                    
 
impresszum  ©   2010 Minden jog fenntartva Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Korszerű Felszereléséért Alapítvány.