Címoldal > Ellenőrizd magad

Hulladékudvar

Oslo Önkormányzata
HULLADÉKUDVAR

Az oslói energiaügynökség hulladékégetője mellett működik Norvégia legnagyobb hulladékudvara. Kezelője Oslo Önkormányzata. A honlapján külön fül alatt találhatóak azon helyek gyűjteménye, ahol a különböző hulladékfajtákat el lehet helyezni, át lehet adni felhasználásra, megsemmisítésre.

(http://www.renovasjonsetaten.oslo.kommune.no/returpunkter/)

A hulladékudvarokon jelenleg egy bizonyos mennyiség ingyenesen elhelyezhető, behordható, de meghatározott mennyiség felett fizetni kell. A készpénzes fizetés nem lehetséges, kizárólag bankkártyával történhet a számla kiegyenlítése.

A hulladékudvarra magánszemélyek által egyszerre maximálisan behozható hulladék tömege 3500 kg és térfogata 2,5 m3. Ezt a jelzéseknek és feliratoknak megfelelő konténerekbe a beszállító személynek kötelessége szétválogatva elhelyezni. A vállalkozások ugyanezen mennyiségű hulladékok, ugyanilyen jellegű feltételek közötti behozásáért 200 NOK-át kötelesek fizetni. A hulladékudvart kizárólag oslói lakosok használhatják. Azon személyeknek, akik nem oslói lakosok, a saját településük hulladékudvarait van lehetőségük használni. A hulladékudvar forgalma igen nagy (mint a videón is látható), így annak használata közben mindenkinek türelmesnek és figyelmesnek kell lennie.

A hulladékudvarba kerülő szétválogatott hulladékok jelentős részét újrahasznosítják, egy részét elégetik, míg a konyhai és kerti hulladék komposztálásra, illetve biogáz előállítási folyamatba kerül. A Fretex egy olyan vállalkozás, mely olyan boltokat tart fent országszerte, amelyek egyedülállóan olcsóan kínálják a használt tárgyaikat a szegényebb társadalmi rétegek számára. Ezen a hulladékudvaron is van lehetőség ilyen gyűjtőedényzetbe elsősorban ruhákat, cipőket elhelyezni. Az Üdvhadsereg külön konténerautóban gyűjti a még használható bútorokat és lakberendezési tárgyakat.

                    
 
impresszum  ©   2010 Minden jog fenntartva Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola Korszerű Felszereléséért Alapítvány.